Home » » Ciorbă clasică de porc

Ciorbă clasică de porc

Written By cristi mirea on vineri, 27 ianuarie 2017 | 11:04

Ciorba de porc este un dintre preferatele românilor, dar fiecare apre propria rețetă pe care o consideră cea mai bună. A mea am perfecționat-o în timp și este foarte simplă dar sățioasă și mereu un succes.


Ingrediente: (4 porții)
300 gr oase de porc
300 g cotlet sau pulpă de porc (fără grăsime)
2 morcovi mari
1 pătrujel
1 păstârnac
1 țelină mică
3 cartofi medii
1 ceapă medie albă
1 ardei capia mic
3 linguri paste rotunde mici (cușcuș românesc)
sare, boabe piper, ulei, foi de dafin
apă plată 3 l 

Tocați ceapa în cuburi de aproximativ 1 cm. Curătați rădăcinoasele. Foarte important să tăiați morcovii, pătrunjelul, păstârnacul și țelina în cuburi foarte mici, de maxim 1/2 cm. Acest lucru va face să aveți o ciorbă mai fină. Curățați cartofii și tăiații în cuburi de aproximativ un centimetru și jumătate. E improtant ca bucățile de cartofi să fie mai mari deoarece fierb mai repede și pănă vor fi moi rădăcinoasele acesta s-ar dezintegra. Tăiați cuburi mici din ardeiul capia.

Carnea de porc o tăiați în cuburi de maxim 2 cm, iar oasele să le porționați pentru a încăpea mai ușor în cratiță.

 Într-o cartiță mai mare încingeți 1-2 linguri ulei de floarea soarleui/rapiță și adăugați legumele. Amestecați continuu pentru aproximativ 5 minute, astfel încât ca toate aromele să se pătrundă. În acest moment adăugați carnea și oasele și mai amestecați 5 minute, apoi adăugați apa.

Când dă în clocot se poate forma spumă de la carne pe care o veți înlătura cu o spumieră. Acum puteți adăuga 3-4 foi de dafin, 5-6 boabe de piper și jumătate de linguriță de sare. Când ciorba fierbe puteți adăuga pastele scurte. Prefer să folosesc aceste paste în locul orezului clasic deoarece orezul se face urât când fierbe prea mult și va avea o textură cleioasă. În plus ciorba este mereu mai bună reîncălzită, iar dacă orezul stă prea mult în ciorbă se va dezintegra.

Fierbeți ciorba aproximativ 50 minute sau până când carnea și legumele sunt făcute. Mai adăugați apă dacă scade prea mult, dar nu exagerați cu apa, proporția de care trebuie să țineți cont este de 60% legume și carne și 40% apă. Asezonați la sfârșit după gust cu sare. Dacă doriți, puteți toca frunze de pătrunjel sau leuștean și adăugați la final. Nu îmi plac ciorbele acre, de aceea această rețetă este de bază. Dacă preferați ciorba acră, puteți face acest lucru cu borș sau zeamă de lămâie.
Distribuie

About cristi mirea

Postari relative